Rakousko

Rakousko podrážděně vzkázalo Merkelové: Nebudeme vaší čekárnou!

Německo musí rozhodnout, kolik uprchlíků denně přijme, a dovézt si je přímo z Řecka, Turecka a Jordánska, řekl rakouský kancléř Werner Faymann. Rakousko nemá v úmyslu sloužit jako „čekárna”.

Rakousko se vyjádřilo k utečenecké politice německé kancléřky Angely Merkelové

V zájmu zachování schengenského prostoru by měli být uprchlíci rozděleni již na vnějších hranicích EU, aby se zabránilo tranzitu přes území Balkánu a Rakouska,uvedl rakouský kancléř Werner Faymann pro noviny Kurier. „Je třeba stanovit denní kvótu, a podle toho dodávat uprchlíky z Řecka, Turecka, Jordánska přímo do Německa,” zdůraznil Faymann.

Čtěte dále: EU zrušením hotovosti vezme právo zemím bránit se, tvrdí experti

Také podle jeho názoru by měly země EU by vytvořit společný fond na pomoc Řecku v oblasti ochrany vnějších hranic, jakož i na pokrytí nákladů na potřeby uprchlíky. Rakousko by, podle Faymanna, nemělo být „místem přerozdělování uprchlíků” a „čekárnou”. „Každý den, přes Rakousko jdou tisíce lidí, a přičemž Německo nám říká, že jen tisícovce, dvěma tisícům nebo jednomu dovolí dnes vstoupit,” řekl naštvaně kancléř.

V Berlíně Faymannův návrh odmítli. „Německo nepracuje s denními kvótami,” uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert, jehož slova citoval německý deník Der Spiegel.

(KPa, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru