Erdogan

Erdogan kritizuje EU za vracení uprchlíků

Turecký prezident Erdogan během svého vyjádření v metropoli Ankara kritizoval přístup Evropské unie k uprchlické krizi a vracení žadatelů o azyl z Evropy zpět do Turecka. Evropa podle vyjádření tureckého prezidenta staví ostnaté ploty a nevpouští už žádné uprchlíky do svých zemí. Recep Tayyip Erdogan kritizuje Evropu za vracení uprchlíků z Řecka do Turecka, přičemž se jedná o první den schválené dohody mezi Tureckem a EU, která právě stojí na vracení migrantů do Turecka.

Čtěte dále: Šokující video: Turecká pobřežní hlídka útočila na člun s migranty

Vrátilo snad Turecko uprchlíky ze Sýrie? Ne, my ne, ale oni ano, položil otázku turecký prezident. Prezident také během svého proslovu poznamenal, že jeho země zachránila z Egejského moře přibližně 100.000 uprchlíků a za syrské žadatele o azyl utratila již 10 miliard dolarů. Před několika týdny však uniklo video, na kterém se pokoušela turecká pobřežní stráž potopit jeden z člunů s uprchlíky, kteří bojovali na rozbouřeném moři o život.

Prezident Recep Tayyip Erdogan kritizuje Evropskou unii za stavění plotů a vracení uprchlíků do Turecka

Turecko aktuálně přijalo už 2.7 milionů žadatelů o azyl ze Sýrie. Země také přislíbila, že bude v budoucnosti tvrdě bojovat proti pašerákům uprchlíků, výměnou za finanční a politické ústupky od Evropské unie.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru