Islámský stát

Islámský stát přišel téměř o polovinu území v Iráku

Radikální islamisté z uskupení Islámského státu během bojů přišli o značnou část území v Iráku. Mimo ztrátu téměř poloviny území v oblasti Iráku Islámský stát také přišel o finanční příjem z prodeje ropy, včetně finanční rezervy v hotovosti. Koalici zemí, které vedou Spojené státy na blízkém východě, jenž aktuálně bojují s radikálními islamisty z Islámského státu, se podařilo v minulých dnech převzít přibližně 45 procent území, které ovládali právě tito radikálové. O úspěšném boji proti IS informovala v noci mluvčí Pentagonu ve Washingtonu Peter Cook.

Koalice zemí, jenž vedou Spojené státy, získaly zpět 45 procent území v Iráku, jenž ovládal Islámský stát

Mluvčí Pentagonu také během svého vyjádření ve Washingtonu informoval o dalším úspěchu spojené koalice na blízkém východě, jenž bojuje s Islámským státem. Jak uvedl Peter Cook, koalici se podařilo zabrat téměř 20 procent území v Sýrii, kde působili v minulých týdnech radikální islamisté, cituje vyjádření Petara Cooka zpravodajská agentura DPA.

Čtěte dále: Německo je domovem pro více teroristů, než se předpokládalo

Situaci ohledně boje proti IS také komentoval Brent McGurk, vyslanec amerického prezidenta v boji proti Islámského státu, který tvrdí, že teroristé ztrácejí také v boji na diplomatické půdě. Islamisté přišli v minulých dnech o značné finanční rezervy v hotovosti, včetně finančních zdrojů, které představují obchody s ropou.

(KPa, ca.cz, kv.sk, Foto: kv.sk)

Přejít nahoru