Německo zaplatí za vzdělání uprchlíků 67 miliard eur

Nemecké školstvo nezvláda príliv nových študentov, musí zohnať desiatky tisíc nových učiteľov.

Asi 40 percent utečencov, ktorí prišli minulý rok do Nemecka, má menej ako 21 rokov. To znamená, že Nemecko bude musieť zamestnať ďalších 25 tisíc učiteľov, keďže už teraz sú školy a škôlky preplnené.

Dieter Dohmen, vedúci Výskumného inštitútu pre ekonomiku, vzdelanie a sociálne záležitosti, povedal pár viet o výzve, ktorej čelia nemecké úrady. “Spravili sme nové prepočty a tie nám ukazujú, že kompletné výdavky na vzdelanie doterajších migrantov budú 67 miliárd eur,” povedal. “Pozrime sa na čísla, 200 tisíc detí bude musieť ísť do škôlky a ďalších 300 tisíc pôjde do školy.

Potom máme druhý stupeň vzdelania a následne ešte vyššie vzdelanie. Zoberte dieťa, čo má tri roky: musí ísť do škôlky, prvý stupeň, druhý stupeň, stredná škola a ďalšie vzdelanie. 67 miliárd eur je suma za všetky tieto výdavky na ďalších 20 rokov.”

The Times informujoval o zlej situácii v Nemecku, keďže sa pred migračnou krízou očakávalo, že detí v školskom veku ubudne. Prezidentka vzdelávacej únie, Marlis Tepe, povedala: “Školský systém nebol pripravený na taký vysoký počet nových študentov. Máme 16 federálnych štátov, ktoré budú musieť zabezpečiť 25 tisíc nových učiteľov, no tých nie je dostatok. Niektoré regióny majú veľký problém zohnať posily.”

Žurnalistka Armin Himmelrathová tvrdí, že nemecké školy budú musieť nabrať nový personál, a to nielen učiteľov. “Skoro každá škola v Nemecku sa bude musieť vysporiadať s utečencami, keďže budú rozdistribuovaní po celej krajine. Tak ako učiteľov škola potrebuje aj sociálnych pracovníkov a psychológov – myšlienka sociálneho pracovníka v škole nie je v Nemecku zaužívaná.”

(KPa, kv.sk, Foto: OlegD / Shutterstock.com)

Přejít nahoru