Odstoupení Clintonové z kampaně může vrátit Sanderse

Výměna Hillary Clintonové za jiného kandidáta Demokratické strany se může stát pouze s jejím souhlasem, píše Daily Telegraph.

Vzhledem k problémům s jejím zdravím a naposledy oznámenému zápalu plic po včerejší zdravotní indispozici v New Yorku, se může stát, že Demokratická strana bude nominovat nového kandidáta do prezidentských voleb.

Tento scénář se může naolnit pouze se souhlasem Hillary Clintonové o odstoupení. Potom by musel být svolán mimořádný sjezd Demokratické strany, kde by se nejspíše do hry v boji o Bílý dům dostal zpět Bernie Sanders a Joe Biden, současný viceprezident.

Během posledních týdnů se na veřejnost dosávaly informace o opakovaných zdravotních problémech Clintonové, které byly i zachyceny na videích během kampaně.

Voliči Clintonové to označovali jako konspirační teorie Trumpova tábora. Ale zpráva, že demokratická kandidátka dostala zápal plic se nedá zakrýt, píše Daily Telegraph.

Ošetřující lékařka Clintonové tvrdí, že “se rychle uzdravuje.” Nicméně, vzhledem k obavám o její zdravotní stav, stojí Demokratická strana před nepříjemnou otázkou: Co by se stalo, kdyby ji nemoc nedovolíla účastnit se prezidentské volby?

Americký novinář David Shuster, s odkazem na zdroj strany řekl, že demokraté “vstoupili na nezmapované politické území “. Mohou svolat mimořádnou schůzi, aby zvážila možnou náhradu. Nový kandidát bude vybrán pouze tehdy, když Clintonová sama odmítne účast ve volbách.

Diskuse o zdraví prezidentských kandidátů v USA nejsou ničím novým. Zvěsti o špatném zdravotním stavu Franklina Roosevelta, který byl sledován během volební kampaně v roce 1944. On pokračoval ve svých energických vystoupení a jeho poradcům se podařilo utajit závažnost srdečního onemocnění, na něž politik zemřel v následujícím roce po zvolení.

O zdraví se spekulovalo v případě Ronalda Reagana, Boba Doleho a senátora John McCaina, který v roce 2008 dal tehdy novinářům 1173-stránkovou lékařskou zprávu, aby rozptýlil spekulace o tom, že má rakovinu.

Donald Trump byl rovněž požádán o poskytnutí podrobných informací o svém zdravotním stavu. Informace o jeho stavu nejsou až na dopis jeho lékaře, v němž Republikánské straně sděluje že Trump je “nejzdravější člověk, který kdy byl zvolen prezidentem”.

(KPa, pz.cz, Foto: Evan El-Amin / Shutterstock.com)

Přejít nahoru